Handledarkurs

Handledarkurs i Nyköping

Du som vill vara handledare vid privat övningskörning för en personbil behöver gå en introduktionsutbildning innan du kan bli godkänd som handledare. Handledarkurs Personbil – Snabb och Enkel Bokning.

Så här påbörjar du övningskörning privat med handledare

Du som elev behöver ansöka om körkortstillstånd genom att fyll i hälsodeklarationen via länken (bank-id krävs) eller beställ en blankett: https://www.transportstyrelsen.se/sv/blanketter/vag/korkort/privatperson/ansok-om-korkortstillstand-grupp-i/

Du behöver komplettera med synintyg som hör till hälsodeklarationen. Det kan vi hjälpa dig med på Centrums Trafikskola under våra öppettider för 150 kr. Vi kan också hjälpa dig med alla nödvändiga ansökningar

Handledare och elev måste båda gå handledarkurs/introduktionsutbildning, men de behöver inte gå kursen samtidigt.

Kursen är giltig i 5 år. Eleven måste vara minst 15 år och 9 månader för att gå kursen. Handledaren ska vara minst 24 år och ha haft körkort i minst 5 av de senaste 10 åren för att kunna ansöka om handledarskap.

Ni kan enkelt boka in er online på våra kurstillfällen. 

Efter att ni har gått kursen rapporterar vi in godkännandet till Transportstyrelsen. Då är det dags att handledaren ansöker om handledartillstånd:

Om ni redan har ansökt om handledartillstånd innan kursen, är ansökan nu komplett och kan behandlas av Transportstyrelsen.
Övningskörning får inte påbörjas förrän handledaren har fått tillståndet för den elev som ska övningsköra.

Tillståndet skickas till din digitala brevlåda. Om du inte har en digital brevlåda, kommer tillståndet per post. Det kan ta upp till 1-4 veckor.
Eleven måste ha fått sitt körkortstillstånd för att ansökan ska behandlas.

När handledaren har fått handledartillståndet är det dags att börja övningsköra på ett säkert sätt. Vi rekommenderar starkt att ta några körlektioner på trafikskolan först, så att eleven lär sig grunderna och alla rutiner på rätt sätt från början.

Om ni bokar körlektioner hos oss, är handledaren välkommen att åka med i baksätet. På så sätt får ni många tips och råd för att göra rätt från början. Om handledaren inte kan åka med, kan eleven visa kommentarer från trafiklärare om vad man har jobbat med, hur det har gått och vad som ska göras nästa körlektion.

Kom ihåg att ta med giltig ID-handling och handledarbeviset när ni övningskör.

Kursen hålls i våra lokaler. Trots att vi endast har lite över tre timmar till vårt förfogande för att gå igenom allt innehåll, tar vi naturligtvis en paus för att sträcka på benen. Vi erbjuder även fika samt en engagerad och erfaren trafiklärare som leder kursen.

Handledarutbildningen syftar till att ge både den blivande handledaren och eleven råd och vägledning inför den privata övningskörningen samt den övriga förarutbildningen. Utbildningen ska bidra till en effektiv inlärning och ökad säkerhet både under och efter körkortsutbildningen.

Målet med kursen är att:

  • Hjälpa till att strukturera övningskörningen så att den blir säkrare och mer effektiv.
  • Minska antalet olyckor genom att skapa säkrare nyblivna förare.
  • Gå igenom viktiga säkerhetsfaktorer samt regler för övningskörning.

För att din ansökan ska bli godkänd finns det några krav du behöver uppfylla:

  • Du har fyllt 24 år.
  • Din elev har ett giltigt körkortstillstånd.
  • Du och din elev har genomgått en introduktionsutbildning inom de senaste fem åren, om övningskörningen gäller personbil eller lätt lastbil.
  • Du har ett giltigt körkort från Sverige eller ett annat EES-land och har haft behörighet för det fordonsslag ni ska övningsköra med under minst fem av de senaste tio åren.
  • Observera att en elev som ska övningsköra för att ta bort villkoret för automatväxlat fordon på sitt körkort inte behöver ett giltigt körkortstillstånd, så länge villkoret inte beror på medicinska skäl. Detsamma gäller om eleven har B-behörighet och ska övningsköra för utökad B.
 
För att vara en bra handledare är det viktigt att du är väl förberedd. Tänk igenom om du:
  • Förstår trafikregler och bestämmelser.
  • Behöver fräscha upp dina egna körfärdigheter.
  • Är bekant med de senaste riktlinjerna för övningskörning.
Genom att vara väl förberedd kan du ge bästa möjliga handledning. Övningskörningen kräver tålamod Både du som handledare och din elev kommer sannolikt att uppleva stunder av frustration. Övningskörning kan vara utmanande, så det är viktigt att du förblir lugn, visar tålamod och ger stöd när det behövs. Kom ihåg att misstag är en del av inlärningsprocessen. Glöm inte att uppmuntra och berömma när det går bra. Tydliga förväntningar För att underlätta för både dig och din elev är det viktigt att ha en öppen dialog. Diskutera förväntningar, regler och mål med körningen. Gör gärna upp en plan tillsammans så att ni känner er trygga och förberedda. Var en förebild i trafiken Som handledare är du en viktig förebild, både i och utanför bilen. Genom att följa trafikregler och visa respekt för andra trafikanter lär sig din elev goda trafikvanor. Tänk igenom om du har några dåliga vanor som du inte vill att din elev ska ta efter. Undvik fortkörning, aggressiv körning och att använda mobiltelefonen när du kör. Ju mer ansvarsfullt du kör, desto säkrare kommer din elev att bli bakom ratten.

Ta ditt körkort snabbt och smidigt, kvalité till låga priser.

Vi hjälper dig gärna med körkortet

Hos oss kan du ta körkort genom en intensivkurs eller över en längre period, beroende på vad som passar dig bäst. Vi skapar en effektiv utbildningsplan tillsammans med dig, utifrån dina önskemål och förväntningar. Vi stöttar dig hela vägen fram till körkortet.

På Centrums Trafikskola är vi stolta över att 85% av våra elever kommer till oss via rekommendationer från nära och kära. Vi strävar alltid efter att överträffa våra kunders förväntningar genom att göra det lilla extra. Din framgång är vår framgång

Behöver du hjälp?

Hilda och Julia finns i receptionen för att besvara dina frågor och funderingar. Vi strävar efter att alla våra elever ska få känslan av unik service och ett personligt upplägg av sin utbildning till stans bästa pris. Varmt välkommen till oss på Centrums Trafikskola AB

Säkra ditt körkort 🚗

Kampanjpris
Kampanjpris

Vi har just nu ett oslagbart erbjudande på alla våra körkortspaket och kurser! Gäller vid köp fram till 31/10. Missa inte chansen att komma igång med ditt körkort till ett fantastiskt pris! 🎉